top of page
Person Hugging Tree

Toxische relaties

​​​​​​Op sociale media hoor je vaak dat je toxische mensen gewoon moet ‘loslaten’. Maar wat als die persoon je ouder is? Of als je een (co-)ouderschapsrelatie hebt met een narcist? Wat als het om een broer of zus gaat, een collega, of zelfs je manager? Soms is afstand nemen niet zo eenvoudig. Hoe ga je dan om met deze dynamiek?

Narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS)

Narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenbelang. Mensen met NPS hebben een extreme behoefte aan aandacht en bevestiging en vinden het vaak moeilijk om rekening te houden met de gevoelens van anderen. Van buitenaf kunnen ze zelfverzekerd en zelfs charmant overkomen, maar dit is meestal een façade die diepe onzekerheden verbergt. Daardoor raken ze snel van streek bij zelfs de kleinste kritiek. Ze zien zichzelf als bijzonder en geloven dat ze recht hebben op speciale behandeling. Wanneer ze niet de erkenning krijgen die ze verwachten, kunnen ze ongeduldig of boos worden en fel uithalen. Bovendien vinden ze het vaak lastig om zich aan veranderingen aan te passen en worstelen ze met het onderhouden van gezonde relaties.

Je kunt iemand met NPS vergelijken met een klein kind in de rij aan de kassa van de supermarkt: het wil snoep, krijgt er geen en begint dan te hysterisch te krijsen. Het kind is op dat ogenblik niet tot rede vatbaar. In een relatie met een narcist is het belangrijk om te begrijpen dat een toxisch of egocentrisch persoon nog steeds in staat kan zijn tot rede en zelfreflectie; een persoon met NPS zal hier bijna altijd niet toe in staat zijn.

Durf te delen!

Wat het betekent om een relatie met een narcist te hebben​

Als je nooit met een narcist te maken hebt gehad, is het moeilijk te begrijpen hoeveel impact ze kunnen hebben. Ze kunnen:

  • Je manipuleren door gaslighting, waardoor je aan jezelf gaat twijfelen.

  • Je isoleren van familie, vrienden en zelfs van je eigen kinderen.

  • Leugens verspreiden over jou (de beruchte narcistische lastercampagne) en je bedreigen als je niet toegevend bent.

  • Je financieel ruïneren.

  • Je emotioneel, en ook fysiek, kwetsen.

In een relatie met een narcist ben je nooit goed genoeg, hoe hard je ook je best doet. Hun wisselende eisen breken je zelfvertrouwen af en putten je uit, wat kan leiden tot zelftwijfel, depressie of zelfs PTSS. Bovendien word je vaak blootgesteld aan emotioneel misbruik, waarvan het verzamelen van bewijs niet alleen moeilijk, maar ook uitputtend kan zijn.

Je kunt je schamen en je afvragen hoe jou dit overkomen is. Misschien zie je jezelf als zwak, maar het tegenovergestelde is waar: het feit dat je dit hebt doorstaan, toont je enorme kracht. Jouw empathie en zorgzaamheid maken je kwetsbaar voor de manipulatie van de narcist, vooral als je neigt naar codependentie, waarbij je jezelf wegcijfert, pleasegedrag vertoont en extreme offers brengt voor je relatie. Zodra je hun manipulatie doorziet en het evenwicht probeert te herstellen, zal de narcist alles in het werk stellen om de controle over jou te behouden.

​​​​

Hoe kan ik, als gezondheids- en welzijnscoach, jou ondersteunen na narcistisch misbruik?

Genezen van narcistisch misbruik gaat over het heropbouwen van je eigenwaarde, het stellen van gezonde grenzen en het vooropstellen van jouw welzijn.

Als jouw coach help ik je met:

  • Het herstellen van je authentieke zelf door los te breken van negatieve zelfpraat, je te ondersteunen bij het herontdekken van je sterke punten en het opnieuw opbouwen van je zelfvertrouwen.

  • Het stellen en handhaven van gezonde grenzen door zonder schuldgevoel je eigen noden voorop te stellen, neen te leren zeggen door de Grey Rock-methode te gebruiken (in het geval dat no-contact geen optie is).

  • Het herstellen van je welzijn door je te helpen bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes voor slaap, voeding, het omgaan met stress, ...

  • Het herwinnen van je onafhankelijkheid en het plannen voor de toekomst door met jou te werken aan het stellen van doelen waardoor je je weer sterk voelt staan en op een voor jou heldere manier vooruit kan.

Gezondheids- en welzijnscoaching vervangt geen therapie, maar kan wel een waardevolle aanvulling zijn. Samen richten we ons op het heropbouwen van je zelfvertrouwen en het creëren van een toekomst waarin je jezelf vooropstelt. Dit gebeurt in een zorgzame omgeving, waarin jij zonder oordeel je verhaal kunt doen en ook gehoord wordt. Ik kan je ook helpen bij het opbouwen van een sterk supportteam, inclusief therapeuten, steungroepen en juridisch adviseurs, zodat je op alle vlakken de nodige ondersteuning krijgt.

​​

Waarom ik werk met slachtoffers van narcistisch misbruik

Het is heel simpel: ik heb verschillende ervaringen gehad met mensen die lijden aan NPS. Ik leerde omgaan met hun constante behoefte aan aandacht en specifieke gedragingen, terwijl ik tegelijkertijd moest leren om mezelf – mijn behoeften en grenzen – op de eerste plaats te zetten. Toen ik me realiseerde dat mijn jeugd niet zo "normaal" was als ik altijd dacht, begon ik ook te begrijpen waarom zelfzorg voor mij niet vanzelfsprekend was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen ondersteunen op jouw herstelpad na narcistisch misbruik.

bottom of page